ESBE LINJÄRA STÄLLDON OCH REGLERVENTILER I TOPPRENOVERAD SIMHALL

2024-04-04

Simhallen Töllstorp, i Gnosjö är renoverad och tillbyggd. I sitt styrsystem för uppvärmning och rening av badvatten finns ESBE styrventiler monterade och fyller en viktig roll. Vi träffade Mikael Müller, Fastighetsskötare på Töllstorpshallen, för att få veta lite mer.

EW165_The swimming arena_1920x600px.jpg

 

Rent, lagom varmt vatten tack!

På Töllstorpshallen i Gnosjö finns det något för alla badsugna. Den sen tidigare populära simbassängen och barnbassängen har under 2023 kompletterats med en helt ny rehab- och relaxavdelning. Relax-avdelningen erbjuder kallpool, ångbastu, vanlig bastu, bubbelpool, upplevelsedusch med mera och den nya rehabbassängen har höj- och sänkbar botten. De många poolerna plus dusch, kranvatten och uppvärmning kräver ett rejält system för att fungera.

EW165_The swimming arena_1_600x600px.jpg

 

 

 

Myndighetskrav

Inomhusmiljökraven är en viktig orsak till varför badhus använder så mycket energi. Det ställs krav på bra vattenkvalitet och luftkvalitet. Det är viktigt att en hälsosam och behaglig innemiljö i badhus alltid kan säkerställas. Men de krav som ställs har tydlig energipåverkan. 
De system som använder mest energi i badhus är vattenreningen och ventilationen och en stor potential till energibesparing i detta ligger i styrningen av systemet. Framförallt är det behovsstyrning och samordnad styrning mellan de olika tekniska systemen som kan spela en stor roll, både när det gäller minskad energianvändning och förbättrad inomhusmiljö. Mycket energi går även att spara genom värmeåtervinning, dels från avloppsvatten, dels från ventilationsluften.  Energimyndigheten berättar mer>>
 

Vattenrening

Vi guidades genom källaren där reningssystemet för de två äldre poolerna finns. Gråvattnet kommer ner i två separata utjämningstankar. Vattnet från poolerna filtreras och renas genom att pumpas genom filter med glasblästersand innan det återgår som renvatten till bassängerna. Det är separata vattensystem då det blir lättare att hantera med olika temperaturer.

EW165_The swimming arena_2_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_3_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_4_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_5_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_6_600x600px.jpg

 

 

 

I den äldre delen av simhallens reningssystem hittade vi de linjära ställdonen och reglerventilerna ALB >> och VLE >> installerade.  

 

 

 

 

 

”Den stora bassängen har ca. 600000 liter vatten och vi renar 100 m³ /timme. Den mindre bassängen har ca. 50-60000 liter och då har vi en kapacitet på 45 m³ /timme på det reningssystemet. Värmebehovet är relativt litet då bassängerna håller en bra returtemperatur”, säger Mikael och visar oss var en av ESBE ventilerna sitter som ska skjuta till värme när det finns behov. 

EW165_The swimming arena_7_600x600px.jpg

 

 

500 kvadratmeter teknikutrymme

 Vi fortsätter genom källarens undercentraler till den nya anläggningens teknikutrymme på ungefär 500 kvadratmeter.
 

EW165_The swimming arena_8_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_9a_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_9b_600x600px.jpg

Här renas vattnet i tankarna när det filtreras genom blästersand. Därefter passerar det genom ett UV-ljus som tar död på alla organiska ämnen, innan det får bli badvatten igen.

Ungefär två, tre gånger i veckan byter man ut en liten mängd vatten i poolerna (ca. 6-12 m³ beroende på poolens storlek) till nytt vatten.
Utrustning för vattenrening av de nya poolerna dominerar utrymmet. ESBE linjära reglerventil och ställdon kompletterar reningsanläggningen som är baserad på trycksandfilter och platsbyggda utjämningstankar.

EW165_The swimming arena_10_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_11_600x600px.jpg

rehab-poolen ovan och vad som finns under den!

 

Varmvattnet återvinns

I samband med vattenreningen tar man tillvara på värmen från avblödningsvattnet (det gamla vattnet) för uppvärmning av det nya vattnet.
”Vi försöker ta vara på all energi på bästa sätt, all överskottsvärme ska återanvändas i systemet. Det är lätt att tro att det krävs mycket energi för att hålla lagom temperatur i poolerna, men simhallens rumstemperatur är relativt hög, och på så sätt behåller vattnet sin temperatur relativt bra. Det är svårare att behålla kylan i kallbadet”, berättar Mikael.


Överskottsvärmen återvinns

Byggnadens fjärrvärmeanläggning förser fastigheten med både värme och markvärme vid entrén samt varmvatten till den nybyggda delen med bubbelpool, kallbad och en rehab-pool.
 

EW165_The swimming arena_12_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_13_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_14_600x600px.jpg

Värmeväxlaren som tar till vara på returvärmen i det stora ventilationssystemet styrs av ESBEs linjära ställdon och reglerventiler ALB >> samt  VLA  >>


Fuktbelastning är den stora utmaningen i badhus och spaanläggningar, och rätt ventilation måste installeras för att reglera fukten. Med de nya ventilationsteknikerna man använt sig av i Töllstorps simhall har man lagt stor vikt vid energieffektivitet för att minimera energiförbrukningen och minska miljöpåverkan. Till exempel låter man överskottsvärmen från luftavfuktningen återgå till varmhållning av rehabbassängen.
 

EW165_The swimming arena_15_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_16_600x600px.jpg

I fjärrvärmeanläggningen som reglerar  byggnadens värme och markvärme sitter ESBEs  linjära ställdon och reglerventiler ALB >> och VLE >> installerade


Gnosjö Rörledningsaffär som anlitades för värme och sanitet har bland annat installerat ESBE shuntar för att styra värmeväxlaren som tar till vara på returvärmen i det stora ventilationssystemet. 
Fler entreprenörer som varit inblandade i projektet: 

  • Cretec i Gislaved var projektets ventilationsentreprenör.
  • Swimtec har levererat och installerat badvattenreningen till den nya terapi/relax avdelningen
  • Malmsten Entreprenad har installerat en mellanbotten Advanced samt ett lyftplan i en rostfri bassäng.

 

Tack Mikael för visningen

 

EW165_The swimming arena_17_600x600px.jpg

EW165_The swimming arena_18_600x600px.jpg

Och tack för all spännande information vi fick i Töllstorps Simhalls fina anläggning. 
Vi känner att det är dags för ett dopp där snart!

 

Relaterade länkar
ESBE linjära ställdon >>
ESBE linjära ventiler >>
Energieffektiva badhus >>
Töllstorpshallen >>